Kapitola 8 - Raňajky

JT to klasicky prijal odmerane, rovnako ako v každom z tisícov predošlých „geniálnych vynálezov“ ktoré zmenia svet s ktorými som za ním v posledných rokoch prišiel (len za posledný týždeň ich bolo asi desať). Klasika, ja natešený, vychvaľujem nové riešenie, ako to (znova) zmení svet a JT pokojne ďalej žerie raňajky. Kurva ja nežeriem. Ako viac by som mal naznačiť vážnosť tejto informácie! Uprednostnil som oznámenie tejto novinky, pred plným žalúdkom, uvedomuje si to tu vôbec niekto? To je ako „Házet perly sviním“. Presne. Chudák perly.


No bolo to veru dlhé rozprávanie dokým som povedal všetky okolnosti nového vynálezu a dokým som vysvetlil v čom spočíva pointa riešenia, podľa mňa zabudol s čím som začal. Takže som to opakoval niekoľkokrát z rôznych strán a pokúšal sa to vysvetliť z inej strany. Ale JT je bystruška pointu rozhodne pochopil hneď na prvý krát a že je to veľká vec mu bolo jasné od začiatku, zjavne bol len hladný a chcel sa len naraňajkovať. Takže som to ukončil zhrnutím najdôležitejších faktov:

a) je to geniálne
b) „největší objevy jsem učinil já!“ :)

V tej chvíli som sa pridal k požieraniu raňajok aj ja. Kto bol na raňajky v SouthPoint-e tak vie že inak ako ŽRAŤ sa to nazvať nedá, porcie sú tak veľké že Matylda by z toho bol sýty najmenej rok.

JT mal pravdu s plným žalúdkom sa rozhodne rozmýšľa lepšie, je to múdry muž, nie nadarmo je náš CEO.

„Takže vlastné rádio?“ Spýtal sa JT.
Jasné prečo nie.
„OK to dáva zmysel, je najvyšší čas ukázať svetu ako sa to má robiť. To určite áno, ale zákazníci budú chcieť používať UBNT a Mikrotik aj naďalej, čo stým? Ako to chceš riešiť?“
Nijak! Nech prejdú na naše riešenie. Odvetil som.
Usmial sa. Ale vieš že to nebude možné, len tak zo dňa na deň switch-núť, mali by sme mať niečo čo im umožní bezpečne prejsť od existujúceho stavu až k nášmu riešeniu a navyše vývoj rádia tiež zaberie dosť času, hneď to určite nebude.

JT ma pozná, nikdy ma nepošle s mojimi čierno – bielymi (buď všetko, alebo nič) názormi do prdele priamo, ale ide na mňa okľukou. Vôbec sa neobáva priamej konfrontácie a následnej polemiky, ktorá pre nezasvätených vyzerá úplne presne ako hádka na život a na smrť a že na jej konci sa do krvi pobijeme. Je jasné že k tej príde tak či tak, ale skúša to okľukou a zisťuje kde a či riešenie nemá nejaké slabšie miesto, kde by mohol začať na pevnejšej pozícii, až následne sa to zvrhne do debaty, ktorá je skutočným zdrojom vzniku tých najlepších nápadov.

Nájsť dobrého oponenta na diskusiu (v mojom prípade skôr hádku), neje pre mňa ľahké, už od puberty som náchylný na robenie rýchlych záverov. Presvedčiť ma o tom že nemám pravdu, alebo že možno síce pravdu mám, ale že to zrovna v danej chvíli nie je vhodné riešenie, chce naozaj odvahu/odhodlanosť. Veľa ľudí na mňa nemá nervy, a radšej sa do žiadnych debát so mnou ani nepúšťajú. JT je jeden z mála ktorému sa to úspešne darí už roky, inak ich veľa nie je. Každopádne dobrá oponentúra má pre vývojára cenu karátov (ako hovoril náš slovenčinár Michal Franko) a tak tomu bolo aj v tomto prípade.

„OK, chápem, chce to čas je mi to jasné. Trh ma zase nechápe, tak čo presne chceš podporovať? „
„No určite UBNT a Mikrotik to je jasné. Chcelo by to nejaký šikovný adaptér“
„Jasne, mám taký nápad.“ Spomenul som si na to čo bol môj prvý vynález včerajšieho večera. „Šlo by upraviť žiarič tak aby mal pozície konektorov presne oproti konektorom na RB 711. Následne by šlo vyrobiť box do ktorého by stačilo Routerboard zacvaknúť bez potreby pigtailov a bez potreby skrutkovania boardu.“
„OK to znie dobre, a čo s Rocket-om od UBNT?“
„Hmm to je už horšie, pigtailom sa rozhodne nevyhneme, inak by musel byť naležato, alebo by sme museli použiť uhlové konektory a to je ako vieš smrť pre PSV. A čo je horšie Rocket má SMArp konektory ktorú skrutkovacie a nie acvakávacie ako Routerboardové MMCX. Vzhľadom na to ako všetko ostatné do seba zapadá, rozhodne to chce niečo extrémne jednoduché. Na izbe sa na to pozriem a dám ti vedieť neskôr.“

Cestou na izbu už mi to zase šrotovalo v hlave, rozhodne to musí byť niečo extra jednoduché, skrutkovanie by bolo treba odstrániť. Viem, že raz sa mi podarilo zlomiť na N konektore maticu, v skutočnosti sa vtedy zistilo že tá matica je v na konektore akoby navyše, netvorí vôbec funkčnú časť konektora, ale ho iba pomáha držať spojený. Musím to checknúť ako to presne je s SMA. Hneď po príchode na izbu som stiahol niekoľko datasheet-ov od SMA konektorov a mal som pravdu (zase). Úplne rovnako na tom je aj SMA, len detaily sú trochu iné a celé je to menšie. OK toto je rozhodne zaujímavé, zacvakávať by to teda šlo.

Ale ako to tam ale bude držať? Ak použijem zacvakávač, pre ktorý má Rocket na svojom tele výstupky, tak viem že Rocket sa do neho zacvakáva dosť nešťastne, nejde sa tam poriadne trafiť, a pri demontáži si človek koleduje, že príde o prsty. Navyše MMCX na Routerboardoch aspoň trochu drží konektor (následne board) v zacvaknutej polohe, ale ak tu urobím niečo nasúvacie, tak to tam držať nebude, musím to teda riešiť externe mimo konektora a zároveň počas zasúvania, aby sa to dostatočne precízne stredilo na smer ktorým sa rocket počas zasúvania potrebuje pohybovať, inak by som sa netrafil do nasúvacích SMA a spojenie by nebolo OK.

Opingal som chlapcov v Humennom, či sa neflákajú, keďže som mimo dostrel. Ozval sa Jožo, požiadal som ho aby mi pripravil podklady o dostupných AP-čkach ktoré by pripadali do úvahy ako potenciálne rádia na nový zacvakávač. Zatiaľ som neprezradil viac o čo ide, len aby dáta pripravil spolu s informáciou aká je rozteč konektorov na Rocket-och a jemu podobných a aby to pripravili čím skôr(ako inak). Tajne som dúfam, že aspoň niekde sa budú rozteče konektorov zhodovať. Zákon schválnosti však funguje dokonale, keď prišli podklady od chlapcov z Humenného bolo jasné že sa nedalo chytiť vôbec ničoho. OK to nevadí, rozhodne to ale pôjde riešiť. Podal som túto informáciu JT-mu a začal som sa baliť, odchod z Vegas bol na spadnutie. Neznášam dlhé lety, teraz som bol však spokojný, bolo mi jasné že tentoraz mi cesta ubehne veľmi rýchlo, mal som totiž plnú hlavu nového geniálneho nápadu a už som sa nemohol dočkať kedy to prejdem s chlapcami v Humennom.

...pokračovanie v ďalšej časti