Kapitola 7 - Deň D


No naspal som asi 2,5 hodiny. Jednak z JetLeg-u a tiež som sa nevedel dočkať keď to vybalím na JT-ho môjho parťáka v podnikaní a v celom tomto dobrodružstve, stále som bol kompletne pomýlený kedy, a koľko mám spať, oči sa pmaly otvárali ale vedel som dnes bude deň D.

Prebudil som notebook a ešte raz som si prezeral čo som to včera riešil. Takže sa to točí okolo škálovateľnosti, možnosti ktoré budeme môcť ponúknuť budú nevídané. Riešením na problém rušenia je používať primeranú anténu na primeraný cieľ. Nepoužívať zbytočne silnú anténu prípadne zbytočne širokú a tým eliminovať rušenie pri jeho vzniku. Rušenie tak nevznikne a nie je potreba sa ním následne bojovať. Použitím primeranej antény (primerane široká a s primeraným nie zbytočne veľkým ziskom) zároveň eliminujeme aj príjem rušenia z oblastí kde by sme ho mali ak by anténa nebola primeraná (zbytočne zisková).
O antény sa nebojím, škálovateľnosť bude naozaj extrémna, kľudne môžeme ísť po 10 stupňoch vyžarovacie stupňa a tiež po jednom decibeli zisku.

OK toto všetko znamená, že na pokrytie bude potreba väčší počet AP-čiek, budú s tým ISP OK? Budú ochotný vyhodiť svoje draho nakúpené antény výmenou za nákup nových ktorých budú potrebovať ešte väčší počet? No rozhodne by mali. Sú na to minimálne 3 naozaj silné dôvody:

  • · Vysporiadajú sa s rušením ktoré aktuálne majú 
  • · Rušenie ktoré produkujú sami budú mať odteraz pod kontrolou 
  • · Získajú vyššiu priepustnosť (rádovo v násobkoch, nie o jednotky až desiatky percent) 

Druhý bod hovorí o dizajne siete, už som sa toho máličko dotkol, ale je to podstatný detail ktorý je vlastne nový. Uvedomme si že sa píše rok 2012 a okrem 90-tok a 120 oba s extrémnym ziskoch, neexistuje žiadna alternatíva. To priamo vylučuje akýkoľvek dizajn siete, to je skrátka bohapusté plácanie antén jednu za druhou. Dokonca som sa stretol s ISP ktorý, keď narazili na kapacitný limit sektora (z dôvodu rušenia), postavili hneď vedľa neho presne taký istý s ďalšou takou istou 90-tkou a ten spustil v rovnakom smere, ale na rozdielnom kanále. Týmto definitívne pochoval 5 GHz vo svojej oblasti, ale problém videl samozrejme všade inde, len nie u seba. OK nie je sa čomu čudovať ak neexistuje ponuka antén na trhu samozrejme, že žiadnu inú šancu ani nemal - chudáčisko. Toto bude dúfam čoskoro minulosť. Takže keď bude možné navrhovať pokrytie použitím primeraných antén, počet AP bude vyšší, ale ich priepustnosť bude násobne vyššia pri zníženom rušení a to je rozhodne to po čo každý ISP túži. Dôvod na nárast priepustnosti popísaný vyššie bude z týchto troch dôvodov:

  • z dôvodu nižšiemu dosahu AP s novou menej ziskovou anténou (vytvára menej rušenia mimo svojho plánovaného pokrytia a zároveň chytá menej rušenia z oblastí mimo dosahu)
  • z dôvodu vyššej izolácie medzi AP pri použití Horn antény bez postranných lalokov 
  • z dôvodu vyššieho SNR, keďže rušenie na prijímači pokleslo z vyššie uvedených dôvodov 

Dôvody na upgrade sú rozhodne silné aj výsledok je rozhodne extrémne zaujímavý ale chcelo by to ešte niečo navyše. Toto sa mi zdá málo paranoidné. Teraz keď viem že bez paranoje sa nič navrhovať nesmie, rozhodne by som sa mal viac posnažiť. Na základnom koncepte nebudem nič meniť, prešiel viac násobnou paranoidnou kontrolou, nemá to slabé miesto, chce to niečo nové neopozerané. Mám na stole môj prvý včerajší koncept bezpigtailový žiarič, výborne sa dá skombinovať s vlnovodným žiaričom, ktorý by zase išiel skombinovať aj pre všetky Horn-y aj pre všetky paraboly do jednej súčiastky. Toto už znie naozaj huste!

Jediné slabé miesto je cieľový board. Budeme to robiť pre Routerboard od Mikrotiku? Čo ak zase zmenia polohu konektorov? A ako sa vysporiadam s UBNT? Ako k tomu pripojím Rocket? Je to dominantné zariadenie a rozhodne sa nedá hovoriť o tom žeby bol podobný Routerboardu od Mikrotiku. Toto do jedného neskombinujem. Hmm čo stým? Hmmm, hmmm

Ako sa stým vysporiadať? Ako zabezpečiť aby boli zkombinovateľný dohromady, hmmm tak toto asi fakt nepôjde, čo na to paranoidná kontrola? Kontrola hlási že všetko OK, ale toto vyriešiť rozhodne musím, je to MUST BE ľudia chcú aj Mikrotik aj UBNT.

Hovorí sa ak nemôže Mohamed k hore musí hora k Mohamedovi. To je ono, ja tu riešim problémy (rušenie), ktoré spôsobili vyššie menovaní za posledné roky bezhlavým tlačením podpriemerných antén na trh a nasledovaním požiadaviek na stále väčší a väčší zisk antén a svojou skratkovitosťou bez rozmyslu skoro zabili 5 GHz pásmo a teraz si tu budem lámať hlavu ako byť s nimi kompatibilný? Kýcham na to, veď riešenie poznám, navrhnem board ktorý bude vyžarovať priamo do vlnovodu a ten bude možné pripojiť ku ktorejkoľvek anténe z novej ponuky ultra-škálovateľnosti. Takýto board nebude vôbec potrebovať, nielenže pigtaily, ale sám bude daným vlnovodným ziaričom na PCB t.j. nebudem sa snažiť unifikovať pozíciu konektorov na PCB žiariča, ale to PCB žiariča bude už priamo rádio. Takže tým to sa odstránia nielen pigtaily, ale aj konektory na žiariči aj na rádiu. Stačí mať unifikovaný tvar a veľkosť vlnovodu na anténach.

Ciboha, ta toto už je aká vec!!! Chlope ty si geniálny, toto je minimálne na nobelovku, až ju začnú udeľovať za rádio dizajn.

OK, pomaly, toto mi je nejaké povedomé, vlnovodný žiarič na PCB? Počuj nevymyslel to už niekto pred tebou? Hmmm veruže hej, tento typ žiariča má každé druhé rádio v platených pásmach. No teda dosť úbohé a už zase si predčasne jasal. Asi je najvyšší čas dať si rannú dávku Coly. Glg, ...aaahhh, ... jak fajne.

Takže koncept fajn, ale v tomto detaile sa rozhodne nedá povedať že som niečo vymyslel, síce sklamanie, ale rozhodne to nikto v tomto duchu nepoužíva vo freeband WISP praxi.

Prečo tomu tak je? No v prvom rade na to nie sú antény a ani zariadenia, to naše by bolo fakt prvé, v druhom rade pokiaľ viem existujú unifikované vlnovody, ale spôsob pripojenia k rádiu ma každý výrobca rádia vyriešený po svojom, sú tam spoločné črty, ale finálne riešenie je rôznorodé. Vybavil som si moju prácu z minulého storočia (pred rokom 2000) keď som pracoval ako manager výstavby siete a niekoľko MiniLink-ov mi vtedy prešlo rukami priamo na stožiaroch po celom Slovensku, niektoré z nich sme pripájali pomocou externého vlnovodu, doteraz sa pamätám ako som bol školiteľom z Ericssonu vystrihaný že toto je „extréme citlivé“ a že keď sa to čo i o milimeter pohne že sa to cele do-pokazí a nech ma ani nenapadne na to šahať. Hmmm vtedy som to bral vážne, keďže každý komponent MiniLinku niekoľkonásobne prevyšoval plat začínajúceho managera v nenažranej korporácii (dlho som tam nevydržal po troch rokoch som definitívne teplé miesto opustil kôli celkovému a definitívnemu znudeniu). No ale teraz mi tu nikto nebude vešať buliky na nos. Tak som to šupol do CST-čka a hľa po pár minútach to bolo vonku.

MythBusters v priamom prenose, táto „zaručená informácia od odborníka“ sa ukázala pekne prehnaná, čuduj sa svete vlnovod ako taký pomerne dobre znáša rôzne nepresnosti pri spájaní. Na moje vlastné prekvapenie neporovnateľne lepšie ako koaxiálne konektory. VSWR sa dlho drží bez zmeny aj pri pomerne výraznom rozpojení dvoch vlnovodov, prípade ich prekrytia je to dokonca ešte lepšie. Ostatné parametre spojenia to ani nepostrehli.

A jeto! Mám to, Heuréka, si pašák, šikulka a všetko na druhú, čo na druhú na aspoň na... či vlastne také číslo ani nie je. Nebude to teda Board ale bude to celé zariadenie s vlnovodným konektorom bajonetového typu (ako na objektíve fotoaparátu). Mam to, toto je ono je to neprekonateľné, nechytá sa na to ani PARANOID 2.0.

Ponáhľal som sa dole na raňajky (o 11.00) že sa stým pochválim JT-mu (teraz už naozaj bude s čím, nie ako pred 15-timi minútami).


...pokračovanie v ďalšej časti